sâmbătă, 1 februarie 2014

Autoavortul nepedepsit. De ce?

Nepedepsirea autoavortului in noul Cod Penal


 De ce?

In  noul Cod penal se regaseste, pe langa  alte aberatii, inca o ciudatenie. Articolul 199 referitor la avort contine un alineat care permite femeilor sa-si provoace singure avortul, fara sa fie pedepsite cu inchisoarea sau cu vreo amenda penala. Pana acum, femeile care isi provocau un avort erau pedepsite cu inchisoarea.




Alineatul 7 al articolului 199 din viitorul Cod penal prevede ca „nu se pedepseste femeia însarcinata care îsi întrerupe cursul sarcinii”. Este una dintre modificarile aduse articolului 185 din actualul Cod penal, al carui text a fost pastrat in foarte mare masura. Aceasta dispozitie din viitorul cod poate avea efecte nedorite si periculoase pentru viata si sanatatea femeii, deoarece invita implicit femeile sa-si intrerupa singure sarcina atunci camd nu dispun de bani pentru a apela la serviciile unui medic in termenul de 14 saptamani prevazut de lege. De asemenea, femeile ar putea recurge la aceasta solutie dupa varsta de 14 saptamani a sarcinii, când medicul nu are voie sa intrerupa sarcina la cerere, ci numai din motive terapeutice.


Art. 185 Provocarea ilegalã a avortului  (Actualul Cod penal).
Întreruperea cursului sarcinii, prin orice mijloace, sãvârsita în vreuna dintre urmatoarele împrejurari:
a) în afara institutiilor medicale sau cabinetelor medicale autorizate în acest scop;
b) de catre o persoana care nu are calitatea de medic de specialitate;
c) daca vârsta sarcinii a depasit patrusprezece saptamâni, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Întreruperea cursului sarcinii, savârsita în orice conditii, fara consimtamântul femeii însarcinate, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.
Daca prin faptele prevazute în alin. 1 si 2 s-a cauzat femeii însarcinate vreo vatamare corporala grava, pedeapsa este închisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi, iar daca fapta a avut ca urmare moartea femeii însarcinate, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
În cazul când fapta prevazuta în alin. 2 si 3 a fost savârsita de medic, pe lânga pedeapsa închisorii, se va aplica si interdictia exercitarii profesiei de medic, potrivit art. 64 lit. c).
Tentativa se pedepseste.
Nu se pedepseste întreruperea cursului sarcinii efectuata de medic:
a) daca întreruperea cursului sarcinii era necesara pentru a salva viata, sanatatea sau integritatea corporala a femeii însarcinate de la un pericol grav si iminent si care nu putea fi înlaturat altfel;



b) în cazul prevazut în alin. 1 lit. c), când întreruperea cursului sarcinii se impunea din motive terapeutice, potrivit dispozitiilor legale;
c) în cazul prevazut în alin. 2, când femeia însarcinata s-a aflat în imposibilitatea de a-si exprima vointa, iar întreruperea cursului sarcinii se impunea din motive terapeutice, potrivit dispozitiilor legale.  
Art. 199 Avortul   (Viitorul Cod penal)
(1) Întreruperea cursului sarcinii savârsita în vreuna dintre urmatoarele împrejurari:
a) în afara institutiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate în acest scop;
b) de catre o persoana care nu are calitatea de medic de specialitate obstetrica-ginecologie si drept de libera practica medicala în aceasta specialitate;
c) daca vârsta sarcinii a depasit paisprezece saptamâni,
se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(2) Avortul savârsit în orice conditii, fara consimtamântul femeii însarcinate, se pedepseste cu închisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(3) Daca prin faptele prevazute în alin. (1) si (2) s-a cauzat femeii însarcinate o vatamare corporala, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca fapta a avut ca urmare moartea femeii însarcinate, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(4) Când faptele au fost savârsite de un medic, pe lânga pedeapsa închisorii, se va aplica si interzicerea exercitarii profesiei de medic.
(5) Tentativa la infractiunile prevazute în alin. (1) si (2) se pedepseste.
(6) Nu constituie infractiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie.
(7) Nu se pedepseste femeia însarcinata care îsi întrerupe cursul sarcinii.


Biserica Catolica dezaproba dezincriminarea prostitutiei si incestului
“Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti dezaproba dezincriminarea prostitutiei si incestului în noul Cod penal, considerând-o ca un drum liber si justificabil spre dispretul si abuzul fata de fiinta umana”, se arata intr-un comunicat dat ieri publicitatii. „Biserica nu a încetat si nu va înceta sa apere demnitatea persoanei umane si sa dezaprobe prostitutia si incestul. Astfel de fapte, spune papa Benedict al XVI-lea, prolifereaza datorita „dictaturii relativismului moral”, care caracterizeaza societatea moderna. De o gravitate deosebita ar fi relativizarea actului incestuos. Sfântul Paul îl condamna cu fermitate, mergând pâna la excluderea din comunitate a celor care îl înfaptuiesc (cf. 1 Cor 5,1 s.u.). Conform Catehismului Bisericii Catolice (CBC), incestul „corupe relatiile familiale si indica un regres spre animalitate” (nr. 2388). În cazul în care actului incestuos îi cad prada copiii, „greseala e dublata de o implicare scandaloasa adusa integritatii fizice si morale” a acestora, „care îi va marca toata viata, si de o violare a responsabilitatii educative” (CBC, nr. 2389). Prostitutia este considerata de Biserica o forma de sclavie moderna. Conform CBC, prostitutia atenteaza la demnitatea persoanei care se prostitueaza, aceasta fiind redusa la un simplu obiect de placere si de comert josnic.  Adevarat flagel social, care loveste atât femei, cât si barbati, adolescenti sau copii, prostitutia este o degradare a trupului care, în viziunea crestina, este locuinta Duhului Sfânt. Legalizarea prostitutiei ar însemna acceptarea unei culturi care banalizeaza sexualitatea umana, interpretând-o si traind-o în mod reductiv si saracit, în raport cu corpul si placerea egoista (Ioan Paul al II-lea, scrisoarea apostolica Familiaris consortio, nr. 37). Dezaprobarea prostitutiei si incestului de catre Biserica Catolica se bazeaza pe legea morala naturala, pe învatatura Sfintei Scripturi si pe traditia Bisericii.


http://www.razbointrucuvant.ro/2011/08/25/parintele-tanase-fara-menajamente-despre-avort-si-perspectivele-apocaliptice-ale-neamului-urmeaza-pieirea/

Codul spaniol si cel portughez din care s-a inspirat Ministerul Justitiei pedepsesc autoavortul
Codul penal spaniol sau Codul penal portughez din care Ministerul Justitiei pretinde ca s-a inspirat pedepseste cu inchisoarea autoprovocarea avortului de catre femei. Astfel, Codul penal spaniol prevede in art. 145 alin. 2 ca „Femeia care isi provoaca avortul sau consimte ca alta persoana sa i-l provoace, in afara cazurilor prevazute de lege, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda”. O dispozitie similara cuprinde si art. 140 alin. 3 din Codul penal portughez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu